Ceva Gustos

Reteta pentru cozonac

Reteta adaugata de
120
Prep: 80 | Cook: 60 | Portii: 2

Reteta de cozonac este fara doar si poate preferata gospodinelor, mai ales in perioada sarbatorilor. Desi pare destul de dificil de facut trebuie sa va spun ca urmand pasii corect si folosind ingrediente potrivite, reteta poate deveni un real succes. Iata cum se face:

Ingrediente:

  •  o esenta de rom
  • o esenta de vanilie
  •  400 g zahăr
  •  150 ml lapte
  •  10 lingurite cacao
  •  500 g nuca macinata
  • 100 grame de unt
  •  coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
  •  zahar vanilat
  •  1 lingurita sare
  •  10 linguri ulei de floarea-soarelui
  •  500 ml lapte caldut
  •  50 g drojdie uscata
  •  8 oua
  •  1 kg faina
  • stafide
  • rahat taiat cubulete
  •  1 galbenus pentru uns

Mod de preparare:

Aluatul pentru cozonac:

  1. Se cerne faina.
  2. Se separa ouale.
  3. Laptele caldut  se amestecă cu 2 linguri de zahar, cu drojdia si se lasă la dospit,acoperit pana cand se va forma spuma deasupra.
  4. Intr-un bol se pune faina, se adaugă restul de zahar, galbenusurile frecate cu sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie si de portocala, drojdia dospita si albusurile batute spuma.
  5. Se framanta pana se obtine o coca potrivita( sa nu fie nici foarte tare, dar nici moale-lipicioasa). Se adauga lapte treptat alternat de ulei pana obtineti consistenta ideala. Dupa ce s-a incorporat tot uleiul in aluat se acoperă si se lasa la crescut o ora, o ora jumatate.

Crema pentru cozonac:

  1. Se amesteca nuca macinata  cu zaharul si cu laptele fierbinte. Se adauga untul,esenta de vanilie si cea de rom, coaja de lamaie si cacaoa. Crema se lasa la temperatura camerei.

Pregatirea cozonacilor:

  1. Se ung tavile cu unt sau se pun foi de copt.
  2. Se imparte aluatul in doua parti si se intind asemenea unor paini lungi, sau se pot rula asemenea unei forme de melc. Se umplu cu crema de nuca, se presoara rahatul si stafidele si se ruleaza sau se impletesc.
  3. Se aranjeaza in tava si se mai lasa timp de 20 de minute la crescut.
  4. Se ung cu galbenua si se coc la 180 grade pana aluatul este complet facut. Incercati sa nu deschideti cuptorul mai devreme de 40-50 minute, si apoi sa o faceti doar pentru  averifica aluatul infingand o scobitoare in el.

Reteta de cozonac este o adevarata provocare in randul gospodinelor. Ca si un sfat bun de urmat, va spun ca este foarte important sa folositi ingredientele la temperatura camerei si niciodata gata scoase in frigider. Un alt sfat important de aplicat este framantarea aluatului. Cu cat o faceti mai dur si mai indelung cu atat e mai bine. Acestea fiind zise va doresc retete de succes si pofta buna!

 

Ti-a placut reteta? Lasa un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 2 3 4 5